Javaslom, hogy ne a futóműben keresd a hibát!!!!!!! Én is annak hittem, de egy lelkiismeretesebb szervizben kiderült, hogy a motor-váltófelfüggesztés meglazolt csavarjai, meg a kartelvédõ lemez felcsvarozása volt a hibás. Én meg azt hittem, hogy a futómű./de még a váltóra, meg a difire is gyankodtam a hangja miatt/ NÉZESD MEG MÁSHOL. [ Módosítva 2006 szept 29 p, 13:13 ]
Hermesnek szvsz féltengely problémája van. (így láttatlanban) A féltengelyt ilyenkor illik megnyaggatni terhelten. Fogadok, hogy felemelték az óutódat, aztán... vagy még ezt sem? Az élet harc. Délelõtt az éhséggel , délután az álmossággal .
A másik pedig. Ha összetörik az autó a rossz futómű miatt, majd rád kenik az egészet. Azt mondják a baleset során sérült a futómű is. Így nem csak hogy a futóművet nem fogják gariban javítani, de a karosszériát sem. [ Módosítva 2006 szept 29 p, 12:32 ][/quote] Ja! Benne van a pakliban ez is! No meg nem szeretném, ha a hó végén adná meg magát, hiszen az utolsó héten keresem meg a 2.-ik félévi fizetésemet.(Krizantémozo
k)Kocsi nélkül meg KO! Akkor jobban teszem, ha: ! [ Módosítva 2006 szept 29 p, 19:48 ]
Huba írta ... Javaslom, hogy ne a futóműben keresd a hibát!!!!!!! Én is annak hittem, de egy lelkiismeretesebb szervizben kiderült, hogy a motor-váltófelfüggesztés meglazolt csavarjai, meg a kartelvédõ lemez felcsvarozása volt a hibás. Én meg azt hittem, hogy a futómű./de még a váltóra, meg a difire is gyankodtam a hangja miatt/ NÉZESD MEG MÁSHOL. [ Módosítva 2006 szept 29 p, 13:13 ]
Szia Huba!
Leírnád pontosan, hogy milyen hangokat is hallottál a futómű felöl?! És egyenes úton, vagy csak kanyarban, fékezéskor, vagy inkább gyorsításkor?
macilka írta ... Akkor másik szervíz a megoldás.Nincs aki elvigye a kedves rokontól?
Sajna nincs. De felvetem a Krogergo által felvetett hibalehetõséget, hátha hajlandóak még egy pillantást vetni a kocsira. Ja majd elfelejtem! Ma reggel szóltam Nekik, hogy járóképtelen vagyok. Megígérték, hogy hazahozzák(az ablakomból látni a kereskedést), de nem tették. Holnap a feleségem hazahozza.Tegnap egyébként 8-ra vittem a kocsit,15.00-kor még hozzá sem nyúltak, 1/2 5-kor meg már egy Thalia ablakemelõt cseréltek ki. Beleszámítva a motor hibáját is(kihagy gázadáskor egy pillanatra)nem sok idõt fordíthattak hibakeresésre. [ Módosítva 2006 szept 29 p, 20:08 ]
oTo írta ... Hermesnek szvsz féltengely problémája van. (így láttatlanban) A féltengelyt ilyenkor illik megnyaggatni terhelten. Fogadok, hogy felemelték az óutódat, aztán... vagy még ezt sem?
Felemelték, de a szerelõ szerint semmi baja.Azért az a hang csak jön valahonnan?
Ilyen unokatesóm lenne csak fenéken rúgnám!Idegennek többet segítek,mint õ neked,a rokonnak... Isten nagyon kedvelheti az idiótákat...Másképp mért teremtett volna belőlük ilyen sokat? o
Ma végre megtudtam valamit. Egy soproni 1.6-os taxisnak voltak hasonló panaszai, mint most nekem. Fél évig tartott a vesszõfutása, mire a Renault Hungária rábólintott a gariban kicserélhetõ féltengelyre!!! Neki olyan 70000km körül van a kocsiban. Úgyhogy csak finoman vezessetek, mert az a sanda gyanúm, hogy jópárunkat érinteni fog még ez a probléma, de akkor már csak nosztalgiával fogunk gondolni a rég elmúlt 3 év garanciára.
Még valami! Az unokaöcsém ezt nekem nem mondta, azért javasolta-gondolom- hogy hajtsam rendesen és ha jobban zörög a féltengely, akkor talán hamarabb zöld utat kap a garis cseréje. Azért most még ránéznek a motor-és váltótartó bakok állapotára, mint azt Huba is javasolta.
Hermes, igen, van abban valami, hogy hajtani kell, de ésszel! Ha versenytempósan kanyarogsz, az nem üzemszerű használat, ami más egyébnek is árthat. Ennek a "jótékony" hatását nem most fogod majd észrevenni a futómű különbözõ alkeszein, hanem sajnos majd a gari lejárta után. Az élet harc. Délelõtt az éhséggel , délután az álmossággal .
Ma végre megtudtam valamit. Egy soproni 1.6-os taxisnak voltak hasonló panaszai, mint most nekem. Fél évig tartott a vesszõfutása, mire a Renault Hungária rábólintott a gariban kicserélhetõ féltengelyre!!! Neki olyan 70000km körül van a kocsiban. Úgyhogy csak finoman vezessetek, mert az a sanda gyanúm, hogy jópárunkat érinteni fog még ez a probléma, de akkor már csak nosztalgiával fogunk gondolni a rég elmúlt 3 év garanciára.
Szomorú, de ez lehet így még sok alkatrésszel... Legyünk optimisták!
Még nem vittem vissza a kocsit a szervízbe, majd ha mankó nélkül is tudok közlekedni, akkor megteszem.Ha szétszedik, akkor azt látni akarom! Majd beszámolok a fejleményekrõl.
Sziasztok! Végre akadt egy szerelõ a márkaszervízben, akinek nincs baj a hallásával és hallotta mellettem ülve a tipikusan féltengelymeghibásodásra utaló hangokat. Ezután kicserélték. A kanyarban eddig hallható zajok megszüntek. Csakhogy most menet közben folyamatosan hallani lehet alulról valami olyan, mély morgó hangot - amit elismertek, de vagy nem tudnak vele mit kezdeni(vagy nem akarnak?!) - ami valahol, netán a váltóban csapágymeghibásodást jelenthet. Másra nem tudok(nak) gondolni.Az biztos, hogy a motorral minden rendben van. Na most lehet elmélkednem, hogy ez volt-e az alaphiba, ami a féltengely meghibásodásához vezetett, vagy éppen fordítva. Remélem nem írtam hülyeséget. Úgyhogy most így hajtom a kocsit, igaz nem nagy kedvvel. Egy "csatát" ugyan megnyertem, de folytathatom tovább a "háborút" a márkaszervízzel!!
Az én tapasztalatom szerint ez a morgó hang a diferenciál műbõl szokott származni ! Valószinüleg cspágy adja ezt a hangot.Figyeld a hangot ,ha erõsödik akkor zserviz és sebváltó csere,mert nem hiszem hogy szét mernék szedni a váltót.
WKOVACS írta ... Az én tapasztalatom szerint ez a morgó hang a diferenciál műbõl szokott származni ! Valószinüleg cspágy adja ezt a hangot.Figyeld a hangot ,ha erõsödik akkor zserviz és sebváltó csere,mert nem hiszem hogy szét mernék szedni a váltót.
Én is jobban örülnék a komplett fõdarab cserének, mert attól tartok, ha szétszedik a váltót, utána rendszeresen gondom lesz vele.
Hm.. A napokban azt vettem észre, hogy a hátsó futóműbõl kisebb kattanás hallatszik, ha amolyan épített fekvõrendõrön hajtok keresztül, de akkor is csak abban az esetben, ha féloldalasan hajtok keresztül rajt. Ha mindegyik kerékkel felcuppanok az emelkedõre - tengelyenként egyszerre másznak fel a kerekek -, akkor nincs katt. Asszem szerelõakna bejátszik a 7végén...
Volt/van valakinek hasonló "élménye"? Az élet harc. Délelõtt az éhséggel , délután az álmossággal .
oTo! A hátsó fékerõszabályzó a ludas! Nekem 15ezer óta szinte folyamatos a zaj. Feküdj alá és nyomd össze kézzel. Ahogy a rugó tekeredik a fémen az recseg-belülrõl hallgatva koppan, kattan. Ha megkened zsírral egy darabig néma, én már megtömtem zsírral mint a libát. Azóta viszonylag csendes, de ez az alkatrész utálja az alvázmosást. Sztem ennek a problémának nincs gyógyszere...
Már több autómon is tapasztaltam, hogy a gyári dísztárcsák bizony eléggé rázzák az autót autópályatempónál. Leellenõrzésére a legegyszerűbb módszer az, ha ugyanazt a tempót kipróbálod nélküle is. Ez sajna a Dacianál is így van. Amióta megszabadultam tõle, teljesen rázásmentes a kormány bármekkora tempónál. Azt javaslom mindenkinek aki sokat jár autópályán, hogy a saját érdekében vegye le, mert a folyamatos rázás biztosan tönkre fogja vágni elõször a kerékcsapágyat, aztán szépen lassan-de annál biztosabban -mindent.
Ezt a razasi menetet autopalyan en is tapasztaltam! Es az az erdekes, hogy mastol is hallottam ezt a dolgot, es megsem jutott eszembe, hogy megprobaljam disztarcsa nelkul
Én nem vettem észre különösebb változást, miután levettem. Miután kicseréltem télire a gumit, még mentem dísztárcsával együtt vagy 400 km-t autópályán, csak utána szabadultam meg tõle. Igaz, amíg fenn volt addig se éreztem rázósnak a helyzetet. [ Módosítva 2006 dec 07 cs, 08:36 ]
Ráz az hidd el! Valószínűleg nem figyeltél rá, így meg nem biztos, hogy feltűnik, különösen ha egyébként a centírozás király. De ha nem mész naponta pályán akkor lehet, hogy tök mind1. Ha jól tudom Te is többnyire csak városban használod. Én 3 hónap alatt mentem most több mint 10ezer km-t 90%-ban autópályán. Itt már jobb hanyagolni... De ráz apám Audiján is, az elõzõ két Skodámon is, a Mazdámon is, meg még a 7 millás céges Passaton is. Amint levettem róluk megszűnt. [ Módosítva 2006 dec 07 cs, 08:43 ]
A téli idõszakban valóban, többnyire a nagy városi forgatag, de ha elhagyom többségében hosszan autópályán járok.
A 3 nyári hónapban kb. 6-9 ezer km-t beletettem autópályán, pontosan nem tudom. Vannak olyan szakaszok, ahol egyébként érezni, hogy ráz. Az M3 és M7-esen már lassan pontosan tudom, hol jön a rázósabb szakasz. És itt nem pár száz méteresrõl beszélek, hanem 5-10-20 km-rõl. Van ahol meg csak siklunk!
Ez így van! Nem is biztos, hogy ezek a dísztárcsák úgymond kiegyensúlyozatlanok, lehet, hogy a levegõt keverik valahogy rosszul és ezek a turbulenciák okozzák a gondot. Ezt támasztja alá az általad leírt jelenség is. Valószínű, hogy ott az uralkodó szélirány is befolyásolja ezt (a rosszabb minűségű aszfalttal együtt). Tehát úgymond felerõsíti. De ha konkrétan azon a szakaszon legközelebb szinte 100%-osan kiegyensúlyozott (neves, drága műhely, sok pénzért) kerekekel mész, természtetesen tárcsa nélkül, eléggé jól érezhetõ különbséget fog produkálni. A fizikáját nem ismerem, csak a tapasztalatok alapján találgattam...
Nekem a "csúcs" mostanában az M5 és a 4-es út közötti "elkerülõ út": ott bizony még a 80-90 km/h-s sebességnél is olyan érzése van az embernek, mintha öntöttvas dísztárcsái lennének, bár ide is jobban illik talán a "pattogás" (?) szó.... (Normális minõségű úton nem érezni nagy sebességnél sem...)
Ülnétek terepmotorra!!! Na az aztán ráz a puklikon!
Nekem semmiféle rázás nem van. ...vagy csak már nincs annyi idegvégzõdés az ujjaimban, tenyereimben, mint Hubának... Az élet harc. Délelõtt az éhséggel , délután az álmossággal .
...Te oTo! Hányszor jártál már az M5, M7, M3, M1-en? Mennyivel? Mert ha 100-110-el megyek nekem sem rázott ám. Illetve rázott, csak ott még nem üt akkorát, hogy érezd a kormányon. 140-150-160-nál viszont már igen csúnya rezgéseket tud produkálni.
Huba, gyõztél tezsvírem! Bár most nyáron gurigáztam szinte a Balatonig az M7-esen utazóban 120-130-al, elõzésnél 140-el! Hoppá! érted... ..nade akkor is próbálj meg egy terepmotorral akár csak egy földes úton 1-2 kanyarintást egy 4T 1hengeressel! Tezsvírem, visszaülsz óutóba, asziszed masszíroznak!
Az élet harc. Délelõtt az éhséggel , délután az álmossággal .
Azért tartottam fontosnak megemlíteni, mert szerintem van itt még olyan klubtag több is aki rendszeresen pályázik. És mint ahogy Te is írtad nagyon helyesen a gumis topicban: "Annyi van, hogy mivel az elsõ kerekek kapják a legnagyobb terheléseket, és kvázi fordulnak is, ezért minden centírozási problémát átvisznek a futóműre-
kormányszerkezetre, kormánykerékre. Egy idõ múlv szétrázzák a csapágyakat, gömbfejeket, és ez balesetveszélyes. Nem kell nagy rázásra gondolni, elég a kicsi is, amit az ember nem érez pl. a szervó miatt, viszont ez hosszú távon tönkretesz alkatrészeket." Jól idéztem?
Huba, Te milyen figyelmes egy kölök vagy! Jól idézted! ...tehát nálad müki a ctrlC ctrlV?
Vicc félre: igen. igaz. Sajnos a centírozásnál nem lehet rátenni a tárcsákat pluszban... pedig valóban, a tárcsák is bűnösek tudnak lenni. Az élet harc. Délelõtt az éhséggel , délután az álmossággal .
Rájöttem végre mi kluttyog az elsõ futóművemben. A kormányösszekötõ gömbfejek adták meg magukat így a 60ezredik km-re. Megyek szervizbe vele, garis csere lesz. Remélem... (Nem hiszem, hogy ez egyedi eset lesz. Sorry, tudom, hogy ez rossz hír azoknak akik 3 éven belül nem érik el a 60ezret... ) [ Módosítva 2007 jan 02 k, 11:07 ]
Hm... Õszintén szólva már akkor sem hittem 100%-osan abban, hogy annak ellenére amit mondanak-írnak, hogy ez a futómű rossz utakra termett... Persze az út kacifántjait szépen elnyeli, de ennek vannak árai is.
Az élet harc. Délelõtt az éhséggel , délután az álmossággal .